Koopiamaal

Ootasin juba tükk aega, millal saaks osa võtta mõne aastase vahega korraldatavast koopiamaali kursusest, mida meil Põltsamaa Kunstikoolis Ethel Hakkaja läbi viib. Koopiamaali tehnika nõuab järjepidevust ja aega. Õlivärvid tuleb kanda õhukeste kihtidena ja siis neil jälle nädal kuivada lasta. Kõik, mis pildil tume või isegi mustjas tundub, on tekkinud kiht-kihilt punasest, sinisest, rohelisest ja muudest õhukestest värvikihtidest. Lõpptulemus peaks olema selline, et praktiliselt kõik kihid kumavad üksteisest läbi ja tekitavad maalile sügavuse. Vanu portreesid vaadates tuleb see eriti esile, kuidas näiteks naisterahvaste nahk müstiliselt läbi kumab.
Enda tööks valisin aga Jan Davidsz. de Heemi natüürmordi, kuna see tundus mulle suurem väljakutse ja vahelduseks huvitavam.
Näituse avamine ise oli veel omaette elamus. Kuna kogu näituse teemaks olid XV - XIX saj koopiad, siis riietusime avamise puhuks ka vastavalt. Igaüks meisterdas omale ajaloohõngulise krae. Minu oma kukkus välja selline:

Avamisel oli kaetud uhke laud vastavate toitudega. Suitsukondid, oad jne. Kohale oli toodud ka muusikariistad, millel me esitasime väikese performance-etteaste. Igatahes on tore, kuidas väiksemates linnades asju aetakse. Kohale tuleb päris palju inimesi ja nähakse vaeva huvitava asja nimel.
Näitust saab vaadata Põltsamaa kultuurikeskuses 8. aprillini.





  









Comments

Popular Posts